Wist je dat de kans bestaat dat je je leven met 2 jaar verkort als je meer dan 3 uur per dag zit?…
Een onderzoek van Australische onderzoekers dat gepubliceerd werd in de British Medical Journal heeft zelfs aangewezen dat regelmatige beweging de potentiële negatieve effecten van lange zit sessies niet teniet doet. Een andere studie toonde dan weer aan dat als je meer dan 11u per dag neerzit, je het risico op overlijden binnen de 3 jaar met 40 percent verhoogt, in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Regelmatig rechtstaan tijdens telefoontjes, het inlassen van sta-pauzes of zelfs een staande desk blijken dus geen overbodige luxe…

Te veel en te lang zitten op een dag heeft een effect op je hele lichaam:

Het hoofd

Bloed klonters die zich vormen tijdens lange zitperiodes kunnen naar de hersenen vloeien en tot aanvallen leiden

 

De longen

Bij mensen die hartklachten hebben, gaat vocht zich bij langdurig zitten zich in de longen ophopen

De Benen

Vocht stapelt zich tijdens het zitten in de benen op. Regelmatig opstaan en stappen ‘pompt’ het als het ware uit de benen voordat het problemen veroorzaakt.

De armen

Langdurig zitten verhoogt de kans op hoge bloeddruk of hypertensie, regelmatige lichaamsbeweging verlaagt dat risico

De buik/ingewanden

Te lang zitten kan leiden tot overgewicht en darmkanker. Enzymen in de bloedbanen van de spieren die verantwoordelijk zijn voor vetverbranding worden ‘afgesloten’ en het mechanische van het lichaam dat de energie in onze voeding, zoals glucose en vet,  verbrandt, wordt ontregeld.

De nek

Vocht dat in de benen wordt opgehoopt tijdens het zitten verplaatst zich ’s avonds en ’s nachts naar de nek en kan leiden tot obstructieve slaap apneu.

Het hart

Een sedentaire levenstijl leidt tot hartklachten en -kwalen. Bij mensen die hartklachten hebben en klagen van slaap apneu, stapelt het vocht uit de benen zich ’s avonds en ’s nachts op in de nek en de longen.

sitting too long

 

Comments are closed.